Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Υπάρχουν μερικά μικρά πραγματάκια που μπορούν να μας χαρίσουν μια στιγμιαία ψευδαίσθηση ευτυχίας: η μπάρμπεκιου σως, το νιρβάνα κάραμελ και το νιρβάνα μπανάνα-σοκολάτα, τα ντοκιμαντέρ και ύστερα τα μοντέλα που ξεμαλλιάζονται στο Σκάι (στο Αμέρικας νεξτ τοπ μόντελ). Αυτή τη στιγμή τα έχω όλα στο σπίτι μου, αλλά τα πρώτα περιμένω να τα μοιραστώ με τους φίλους μου το βράδυ.
Κατά τα λοιπά, θέλω να μεταφέρω μια ρήση που με τη σειρά του μου μετέφερε ο αδελφός μου: "υπάρχουν μονόκεροι, απλώς είναι κοντοί, χοντροί, βρωμεροί και τους λένε ρινόκερους". Οπότε μπορούμε είτε να ανακαλύψουμε το μονόκερο μέσα μας, είτε να απελευθερώσουμε το ρινόκερο μέσα μας και να κυλιστούμε στη λάσπη. Αν ήταν κανονικό καλοκαίρι θα πρότεινα το δεύτερο, αλλά η συννεφιά και η δροσιά είναι ευνοϊκές συνθήκες για πνευματική "εξύψωση".
Σήμερα μου ήρθε και το μέιλ για το Online Summer Program του TU Delft. Πριν την πρώτη Ιουλίου πρέπει να απαντήσουμε σε τέσσερις ερωτήσεις/φράσεις:
"περιμένω από τους καθηγητές μου να ενεργήσουν ως εξής:", "περιμένω από τους international φοιτητές να ενεργήσουν ως εξής:", "περιμένω από τους Ολλανδούς φοιτητές να δράσουν ως εξής:", "η βαθμολόγηση γίνεται με βάση...", "τα πρότζεκτ γίνονται με αυτό τον τρόπο:". Θέλουν, δηλαδή, να ξέρουν τι περιμένουμε από αυτούς. Νιώθω μια γλυκιά ανατριχίλα. Δεν μας είχαν μάθει ακριβώς έτσι εδώ..
Χθες έμαθα τι σημαίνει "naturalistic fallacy". Δυστυχώς δεν υπάρχει ελληνικό άρθρο στο Γουίκι και όσο ενδιαφέρουσα έννοια κι αν τη βρήκα, δεν έχω το κουράγιο να μεταφράσω.
Επίσης, χθες θεωρητικά έμαθα να λέω την ώρα στα Ολλανδικά. Πρακτικά, πάλι, όχι.
Ακόμη αποκαλύφθηκε ότι είμαι "Κριάρι". Είμαι, απλώς δεν το είχα συνειδητοποιήσει Ο όρος "κριάρι" είναι μια εύστοχη παρομοίωση, για τα άτομα που παίρνουν μια απόφαση και μετά τρέχουν προς αυτήν με το κεφάλι κάτω, με αποτέλεσμα, αν η απόφαση είναι τοίχος, να τσακίζουν το κρανίο τους στον τοίχο. Δεν είχα ιδέα ότι είμαι τέτοιο πράγμα, αλλά μου το εξήγησαν με παραδείγματα και κατάλαβα πόσο πολύ ισχύει, γιατί μετά άρχισα να σκέφτομαι κι εγώ και να εντοπίζω κι άλλα παραδείγματα από τη ζωή μου. Επίσης, το να είσαι "κριάρι", σε συνδυασμό με το να είσαι παρορμητικός (δηλαδή, εγώ) δεν είναι καθόλου καλό πράγμα. Διότι παίρνεις μια απόφαση παρορμητικά, πείθεις τον εαυτό σου ότι είναι "ένστικτο" και μετά την ακολουθείς, νόου μάτερ γουάτ. Το καλό είναι ότι αυτό το στυλ "κριάρι" με βοηθά να απεγκλωβιστώ από καταστάσεις χωρίς πισωγυρίσματα Παράδειγμα: γνωρίζω μια κοπέλα. Παρορμητισμός. "Την αγαπώ, είναι η αδελφή ψυχή μου, είναι η καλύτερη στον κόσμο". Παρουσιάζει κάτι ψιλο-ψεγάδια. Κριάρι. "Έλα μωρέ, άνθρωπος είναι κι αυτή μπλα μπλα μπλα" (άπειρες προσπάθειες να δικαιολογήσω αδικαιολόγητες συμπεριφορές, για να συνεχίσω την πορεία που έχω χαράξει στο μυαλό μου). Νεκρός χρόνος. Ή καλύτερα "φάση ηφαίστειο σε αδράνεια". Και μετά πάλι κριάρι. "Ως εδώ, λυπάμαι, δεν μου κάνεις, αντίο". Το θέμα είναι ότι το θύμα της "κριαρικής" μου επίθεσης μπορεί όντως να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι εγώ συσσωρεύω μέσα μου θυμό ή απογοήτευση τόσο καιρό, γιατί πολύ δύσκολα εκφράζω τα πράγματα που με ενοχλούν ή με πληγώνουν. Νομίζω ότι τρεις άνθρωποι όλοι κι όλοι έχουν το "προνόμιο" να το πληροφορούνται σχετικά άμεσα, όταν κάτι με πειράζει. Και είναι οι τρεις πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μου, πέρα από την οικογένεια. Αυτό που σε σώζει από το να τρώω διαρκώς τα μούτρα μου με αυτό το θανατηφόρο συνδυασμό χαρακτηριστικών, είναι το γεγονός ότι είμαι ένα ευπροσάρμοστο κριάρι. Δηλαδή, ας πούμε ότι κάνω μια επιλογή που αποδεικνύεται ότι δεν ήταν η καλύτερη. Δεν λέω "πάει αυτό ήτανε, το διάλεξες, τώρα θα το λουστείς". Όχι. Λέω "χμ, μαλακία επιλογή. Αλλά σίγουρα θα έχει κάποια καλά σημεία που να μπορώ να τα αξιοποιήσω". Και όταν τα εντοπίσω, τότε έχω βρει πάλι το δρόμο και τρέχω προς τα 'κει (ναι, σαν κριάρι). Φαντάζομαι ότι όλα αυτά σας είναι παντελώς αδιάφορα, αλλά σκέφτηκα ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι τόσο καθυστερημένοι όσο εγώ που στα 25 τους ή και αργότερα, να μην έχουν συνειδητοποιήσει πράγματα για τον εαυτό τους, οπότε θα έχω κάποια ηθική υποστήριξη :Ρ. Είναι πολύ σημαντικό πάντως να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και να ακούμε τους γύρω μας: τις προτάσεις τους, τα σχόλιά τους για εμάς, τις παρατηρήσεις τους. Δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικά όταν έχεις παθιαστεί με ένα αντικείμενο ή ένα άτομο, να ακούς πράγματα που δεν σου αρέσουν, αλλά είναι σημαντικό να το κάνουμε, γιατί έτσι μπορεί τελικά να καταλήξουμε πιο ευτυχείς (αυτά τα γράφω για να τα διαβάζω εγώ, διότι έχω τρομερή δυσκολία εμπέδωσης).
Επίσης, έμαθα ότι έχω την Λίλιθ στον Ταύρο, τρεις πλανήτες στον Καρκίνο, μόνο ήλιο στους διδύμους και ωροσκόπο Υδροχόο, οπότε είμαι και αστρολογικά τρελή, τεκμηριωμένα και παρακαλώ, κρατείστε αποστάσεις ασφαλείας, διότι έχει και έκλειψη η Σελήνη το Σ/Κ και μπορεί να γίνω και βαμπίρ ή λυκάνθρωπος ή κάτι τέτοιο.
[έχω απόλυτη επίγνωση ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο να γράφω ένα ποστ για την αυτογνωσία, που τελειώνει με ζώδια και μάλιστα αυτό να είναι το επόμενο από ένα ποστ που μιλούσε για την διαδραστική αρχιτεκτονική, αλλά η ζωή είναι μικρή κι εγώ παρορμητική, οπότε, να, το έκανα]

13 σχόλια:

  1. Τώρα αν σου πώ οτι καθυσηχάστηκα λίγο μετα απο την ανάγνωση του κειμένου σου θα ρωτήσεις ένα εύλογο "γιατί?".Και θα σου απαντήσω οτι ο λόγος φαντάζομαι οτι βασίζεται πανω στην ιδιότητα που έχουν οι άνθρωποι (του σήμερα τουλάχιστον) να ήρεμουν οταν βλέπουν-ακούν προβλήματα πάσας φύσης στον διπλανό τους.Δεν ξέρω αν ειναι κακοήθια η απλά μια ανάγκη να νιώσεις οτι δεν εισαι ο μόνος που τα βάζεις με το διαβολάκι που αιωρείται κάπου πάνω δεξια απο το κεφάλι σου!Υποψιάζομαι πάντως οτι ειναι ένα είδος αποσυμφόρησης το να τα γράφεις...λες να το δοκιμάσω?Απλά όποτε πάω να γράψω κάτι πεζό νομίζω οτι είμαι εντελώς έξω απο τα νερά μου και καταλήγει να μου φαίνεται κάτι άτεχνο εντελώς!(πάλι θεματάκι με τον εαυτο μου,ε?)Οπότε μου φαίνεται οτι θα ξεκλέβω λίγο τέρψη απο τις ψυχολογικές εξομολογήσεις τρίτων.Χαχαχα φάση έχουμε οι άνθρωποι!Όβερ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α, Δημοσθένη, μα σαφώς και είναι αποσυμφόρηση. Απλώς δεν ξέρω αν λειτουργεί έτσι για όλους. Αλλά δε χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις. Προβλήματα; Ποια προβλήματα; Έχεις κανείς προβλήματα; Φάση, σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α εγώ δεν πιστεύω στα ζώδια(γενικότερα δεν πιστεύω πουθενά,αυτό με κάνει άπιστη ε?!)...

    ...πάντως η μάνα μου είναι Κριός και είναι τόσο παρορμητική που αν δεν της πω εγώ ποιο απο τα δυο παπούτσια να αγοράσει δεν θα αγοράσει κανένα ακόμα και αν της αρέσει καποιο περισσότερο.

    ..καταλαβαίνεις τι περνάω με αυτό το κριάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μα αν ήταν παρορμητική θα τα έπαιρνε και τα δυο. Τώρα είναι απλώς αναποφάσιστη. Όχι;
    Και, ναι, Amalthia είσαι μια άπιστη. Και καλά κάνεις, δηλαδή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή βαριέμαι να κάνω κάποιο ουσιαστικό σχόλιο στα πολύ ενδιαφέροντα "σώψυχα" που μας βγάζεις θα περιοριστώ στα παιδαριώδη μου λογοπαίγνια:

    α) Αν είχα άπειρα λεφτά θα σου έκανα δώρο όλους τους τόμους του
    "Λεξικού της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας " του Κριαρά

    β) Πρόσεχε μην αντί για λυκάνθρωπος γίνεις lygάνθρωπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. alex αυτό σκέφτηκα και εγώ για τον lygaάνθρωπο!

    ούτε εγώ πιστεύω στα ζώδια. και επίσης είμαι κριάρι και στο ζώδιο και στη ζωή. αλλά δεν τα παρατάω όταν πάει κάτι στραβά. επίσης υδροχόος στον ωροσκόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Alex: Φυσικά απο λυγκουδία. Από που αλλού;
    Επίσης....μόλις συνειδητοποίησα ότι ναι και εγώ είμαι Κριός - "και όχι κρύος" όπως συνηθίζω να προσθέτω, με ύφος James Bond, όταν μου θέτουν την ερώτηση περί ζωδίου σε κοινωνικές συγκεντρώσεις*

    *Ρε λες γι'αυτό να έχουν να με καλέσουν σε πάρτυ από το 1995;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σίγουρα γι' αυτό. Κριός ή κριάρι? έχει διαφορά.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1. Παρόμοια σφάλματα με το naturalistic fallacy οι άνθρωποι κάνουν κατα κόρον και μάλιστα μακάρι να ήταν τόσο λεπτεπίλεπτα! Συνήθως είναι πολύ πιο χοντροκομμένα και εμφανή. Ιδίως στα τηλεοπτικά πάνελ, ακούει κανείς κάτι συλλογισμούς που στην καλύτερη έχουν λογικά άλματα-καγκουρώ και στη χειρότερη αντιβαίνουν καθαρά στη λογική. Νομίζω πως η φιλοσοφία έχει να προσφέρει, ακριβώς γιατί δοκιμάζει να αποσαφηνίσει αυτά τα πράγματα και να γλιτώσει τον άνθρωπο απο το "προφανές" που ούτε προφανές είναι και συνήθως ούτε καν ορθό.

    Ένα σχετικό και ενδιαφέρον χιουμοριστικό βιβλίο είναι η Εριστική Διαλεκτική του Schopenhauer, στην οποία δείχνει πως να χρησιμοποιεί κανείς τέτοια σφάλματα ως βρόμικα κόλπα για να βγαίνει πάντα απο πάνω σε μία συζήτηση ;]

    2. Τα κριάρια επίσης τείνουν να σκαρφαλώνουν στο ψηλότερο σημείο που μπορούν, ίσως να μοιράζεστε κι αυτό το trait ;)

    3. Τα ζώδια: η πιο μετριοπαθής σκέψη που μπορώ να κάνω σχετικά είναι ότι θα έπρεπε να αφαιρείται με χειρουργικό νυστέρι το κομμάτι της φαιάς ουσίας που αναλαμβάνει να ασχοληθεί με αυτά.

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1Έχεις απόλυτο δίκιο. Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο, θα το αναζητήσω :)
    2. ίσως, ίσως και όχι. Θα δείξει. Το θέμα είναι, πώς αντιλαμβάνονται ότι ΑΥΤΟ είναι το ψηλότερο σημείο που "τα παίρνει" να ανέβουν, και δεν καταλήγουν με τσακισμένα πλευρά. ένστικτο, υποθέτω. Ελπίζω να το έχω κι αυτό.
    3.Είμαι ένα χαζό ρομαντικό κορίτσι και τα ζώδια είναι λίγο σαν μαγεία και μ' αρέσουν γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Βέβαια, και τα μαθηματικά είναι λίγο σαν μαγεία.. γιατί δεν ασχολούμαι με αυτά; Είπαμε. Διότι είμαι ένα χαζό κορίτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Alex:
    1) Ε...ξεσκιουζέ μουά αλλά ποια ακριβώς είναι η διαφορά του Κριού από το...Κριάρι; Είναι μήπως το ένα υπερσύνολο του άλλου;

    2) Δεν αντέχω πια τον σεξισμό στο θέμα "γυναίκες και μαθηματικά". Αν θες σώνει και καλά να πεις ότι δεν έχεις την απαραίτητη νοημοσύνη για να ασχοληθείς με μαθηματικά (που σιγα μη δεν την έχεις) πες ότι είσαι "ένα χαζό άτομο" και μην βάζεις τον παράγοντα φύλο μέσα.

    *Ψάχνει μανιωδώς το πορτοκαλί πλαστικό κουτί με τα χάπια για την πίεση*

    3) Deacon: Τρέχω αμέσως να βρω το κείμενο του Άρτουρ στο πρωτότυπο, κατά προτίμηση σε έκδοση του 1850 με γραμματοσειρές Fraktur

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 1.μα το "κριάρι" δεν έχει σχέση με τον Κριό. Σε αυτή την ανάρτηση τουλάχιστον. Δεν είχε να κάνει με ζωδιακά το "κριάρι".
    2.εντάξει, είμαι ένα χαζό άτομο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.